Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: windykacja

Czy należą mi się odsetki za opóźnienie, jeśli nie było o nich mowy w umowie?

Użytkownik anonimowy, 15.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Pożyczyłem znajomemu 10 000 zł na podstawie pisemnej umowy z ustalonym terminem zwrotu do końca zeszłego roku. Pieniądze oddał dopiero po siedmiu miesiącach zwłoki i przelał wyłącznie samą pożyczoną kwotę główną. W naszej umowie nie zawarliśmy żadnego zapisu o karach ani odsetkach za nieterminową spłatę. Kiedy upomniałem się o rekompensatę za ten czas, usłyszałem, że skoro nie było tego w umowie, to nic więcej mi się nie należy. Czy mam prawo domagać się od niego odsetek ustawowych za okres opóźnienia?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Masz pełne prawo domagać się odsetek ustawowych za opóźnienie, nawet jeśli umowa o nich nie wspominała. Wynika to bezpośrednio z przepisów prawa, a spłata samej kwoty głównej po terminie nie zwalnia dłużnika z tego obowiązku. Roszczenie o odsetki za opóźnienie przedawnia się z upływem trzech lat.

Tak, masz pełne prawo żądać od znajomego zapłaty odsetek za cały siedmiomiesięczny okres opóźnienia. Uprawnienie do naliczenia odsetek za nieterminowe uregulowanie długu wynika bezpośrednio z przepisów prawa i przysługuje wierzycielowi automatycznie, bez konieczności wpisywania jakichkolwiek klauzul do umowy. Nawet jeśli umowa milczała na ten temat, dłużnik nie jest zwolniony z odpowiedzialności za nieterminową spłatę.

Jeżeli w umowie nie określono wysokości odsetek, należą się odsetki w wysokości ustawowej (odsetki ustawowe za opóźnienie). Ich wysokość regulują przepisy Kodeksu cywilnego w powiązaniu ze stopą referencyjną Narodowego Banku Polskiego. Spłata kwoty głównej po terminie oznacza jedynie wygaśnięcie głównego długu, natomiast powstałe za okres opóźnienia odsetki stają się osobnym, samodzielnym roszczeniem pieniężnym, którego nadal możesz dochodzić.

Aby odzyskać te pieniądze, powinieneś sporządzić pisemne wezwanie do zapłaty. W piśmie tym wskaż kwotę pożyczki, pierwotny termin zwrotu, faktyczną datę otrzymania środków, dokładne wyliczenie odsetek za każdy dzień opóźnienia, numer rachunku bankowego oraz termin na uregulowanie należności (na przykład 7 lub 14 dni od doręczenia wezwania). Dokument najlepiej wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, co posłuży jako dowód w razie ewentualnego sporu.

Pamiętaj, że roszczenie o odsetki jako świadczenie okresowe przedawnia się z upływem trzech lat, dlatego nie warto zwlekać z podjęciem kroków. Jeżeli znajomy w dalszym ciągu będzie odmawiał zapłaty, pozostaje Ci skierowanie sprawy na drogę sądową, na przykład wnosząc pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym. Jeśli napotkasz trudności z precyzyjnym wyliczeniem odsetek lub sformułowaniem pozwu, warto rozważyć konsultację z adwokatem lub radcą prawnym.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 481 § 1 i § 2 Kodeks cywilny
  • art. 118 Kodeks cywilny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: windykacja