Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: windykacja

Czy mogę odzyskać pożyczkę w gotówce bez umowy, jeśli mam tylko świadka?

Użytkownik anonimowy, 21.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Pożyczyłem bratu 6000 zł w gotówce na pilny remont mieszkania. Nie spisaliśmy żadnej umowy ani pokwitowania, a pieniądze przekazałem mu z ręki do ręki w obecności mojej żony. Minęło już osiem miesięcy, a brat twierdzi teraz, że żadnych pieniędzy ode mnie nie brał i nic mi nie odda. Czy zeznania żony w sądzie wystarczą, żeby wygrać sprawę i odzyskać tę kwotę?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Umowa pożyczki powyżej 1000 zł powinna być stwierdzona w formie dokumentowej, jednak brak dokumentu nie powoduje jej nieważności. Odzyskanie pieniędzy wyłącznie na podstawie zeznań świadka może być utrudnione ze względu na ograniczenia dowodowe w sądzie, chyba że posiadasz dodatkowe ślady, na przykład wiadomości SMS, lub pozwany nie wniesie sprzeciwu.

Zawarcie umowy pożyczki w formie ustnej jest prawnie ważne, jednak rodzi istotne komplikacje dowodowe. Zgodnie z art. 720 § 2 Kodeksu cywilnego pożyczka, której wartość przekracza 1000 zł, wymaga zachowania formy dokumentowej. Chodzi tu o utrwalenie jej treści w sposób umożliwiający zapoznanie się z nią, na przykład na piśmie, w wiadomości SMS lub w korespondencji elektronicznej. Forma ta jest zastrzeżona jedynie dla celów dowodowych, co oznacza, że sama pożyczka doszła do skutku, ale wykazanie tego faktu w sporze sądowym podlega ograniczeniom.

Zgodnie z art. 74 § 1 Kodeksu cywilnego w razie niezachowania zastrzeżonej formy dokumentowej dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności jest niedopuszczalny. Jeżeli zatem wniesiesz pozew, a Twój brat zaprzeczy pożyczce i powoła się na brak formy dokumentowej, sąd może odmówić przesłuchania Twojej żony. Wyjątkiem jest sytuacja, w której obie strony procesu wyrażą zgodę na przeprowadzenie takiego dowodu, co w sporze rodzinnym bywa mało prawdopodobne.

Sąd może jednak dopuścić zeznania świadka, jeśli fakt udzielenia pożyczki zostanie uprawdopodobniony za pomocą innego dokumentu (jest to tak zwany początek dowodu na piśmie, wynikający z art. 74 § 2 Kodeksu cywilnego). Takim dokumentem może być jakikolwiek ślad pochodzący od brata lub powiązany z sytuacją: wiadomość na komunikatorze, w której prosił o pieniądze, potwierdzenie wypłaty dokładnie takiej sumy z Twojego konta bankowego w dniu przekazania gotówki czy późniejsza korespondencja, w której odnosi się do długu. Jeśli dysponujesz takimi poszlakami, wniosek o przesłuchanie żony ma znacznie większe szanse powodzenia.

Przed skierowaniem sprawy do sądu powinieneś także zadbać o formalne wezwanie do zapłaty. Jeżeli podczas przekazywania pieniędzy nie ustaliliście konkretnego terminu zwrotu, zastosowanie znajduje art. 723 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z tym przepisem dłużnik obowiązany jest zwrócić pożyczkę w ciągu sześciu tygodni po wypowiedzeniu przez dającego pożyczkę. Warto zatem sporządzić pisemne wypowiedzenie umowy i wezwanie do zwrotu kwoty 6000 zł, a następnie wysłać je bratu listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Sprawy o zwrot pożyczek bez pisemnego potwierdzenia niosą wysokie ryzyko procesowe i zależą od zgromadzonych dowodów pośrednich oraz oceny wiarygodności przez sąd. Przed złożeniem pozwu zalecana jest konsultacja z adwokatem lub radcą prawnym, który pomoże ocenić materiał dowodowy i przygotować wezwanie do zapłaty.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 720 § 2 Kodeks cywilny
  • art. 74 § 1 i § 2 Kodeks cywilny
  • art. 723 Kodeks cywilny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: windykacja