Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: windykacja

Czy muszę wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty przed skierowaniem sprawy do sądu?

Użytkownik anonimowy, 04.11.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Sprzedałem znajomemu samochód za 8000 złotych, a termin zapłaty minął trzy miesiące temu. Kupujący unika kontaktu, nie odbiera telefonów i nie odpisał na moje wiadomości, więc chcę złożyć pozew o zapłatę do sądu. Słyszałem, że przed wniesieniem pozwu istnieje obowiązek wysłania oficjalnego ostatecznego wezwania do zapłaty i wyznaczenia dodatkowego terminu. Zastanawiam się, czy brak takiego pisma spowoduje odrzucenie pozwu oraz czy sąd może obciążyć mnie kosztami procesu.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Formalne wysłanie przedsądowego wezwania do zapłaty nie jest bezwzględnym warunkiem wniesienia pozwu, a jego brak nie spowoduje odrzucenia sprawy przez sąd. W pozwie masz jednak obowiązek poinformować, czy podjąłeś próbę polubownego rozwiązania sporu. Brak wcześniejszego wezwania rodzi ryzyko, że w razie uznania długu przez kupującego sąd obciąży Cię kosztami procesu, dlatego skierowanie takiego pisma jest wysoce zalecane.

Przepisy prawa nie uzależniają możliwości wniesienia pozwu od wcześniejszego doręczenia dłużnikowi przedsądowego wezwania do zapłaty. Jeśli termin zapłaty za samochód został wyraźnie określony w umowie i minął trzy miesiące temu, kupujący znajduje się w opóźnieniu. Oznacza to, że Twoje roszczenie jest w pełni wymagalne i możesz wystąpić na drogę sądową, a brak formalnego pisma ostrzegawczego nie doprowadzi do odrzucenia pozwu.

Zgodnie z art. 187 § 1 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego pozew musi zawierać informację, czy strony podjęły próbę mediacji lub innego pozasądowego sposobu rozwiązania sporu, a w przypadku gdy takich prób nie podjęto, wyjaśnienie przyczyn ich niepodjęcia. W pozwie możesz powołać się na bezskuteczne próby kontaktu telefonicznego oraz wysyłane wiadomości, które kupujący zignorował. Wymóg ten ma charakter formalny, co oznacza, że wystarczy samo złożenie stosownego oświadczenia i opisanie sytuacji w treści pisma procesowego.

Wysłanie ostatecznego wezwania do zapłaty ma jednak ogromne znaczenie praktyczne w kontekście ponoszenia kosztów procesu. Zgodnie z art. 101 Kodeksu postępowania cywilnego zwrot kosztów należy się pozwanemu pomimo uwzględnienia powództwa, jeżeli nie dał on powodu do wytoczenia sprawy i uznał przy pierwszej czynności procesowej żądanie pozwu. Gdybyś złożył pozew bez wcześniejszego pisemnego wezwania, a znajomy po otrzymaniu pozwu od razu zapłacił kwotę lub uznał dług i wyjaśnił, że nie uchylał się od zapłaty, sąd mógłby nakazać Tobie zwrot kosztów procesu poniesionych przez kupującego.

Z tego względu najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest sporządzenie oficjalnego wezwania do zapłaty kwoty 8000 złotych i wysłanie go listem poleconym, najlepiej za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, na adres zamieszkania kupującego. W piśmie wyznacz mu krótki termin na spełnienie świadczenia (na przykład 7 dni od dnia doręczenia pisma) oraz wskaż rachunek bankowy do wpłaty. Potwierdzenie nadania lub odbioru przesyłki posłuży Ci w sądzie jako niezbity dowód na to, że dałeś dłużnikowi szansę na dobrowolną zapłatę i to jego bierność wymusiła proces sądowy.

Jeżeli po odebraniu wezwania kupujący w dalszym ciągu nie ureguluje należności, możesz skierować sprawę do właściwego sądu rejonowego. Z uwagi na formalne wymogi pism procesowych oraz konieczność prawidłowego sformułowania żądania zapłaty wraz z odsetkami za opóźnienie, warto rozważyć skonsultowanie pozwu z adwokatem lub radcą prawnym.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 187 § 1 pkt 3 Kodeks postępowania cywilnego
  • art. 101 Kodeks postępowania cywilnego
  • art. 455 Kodeks cywilny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: windykacja