Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo pracy

Czy pracodawca może zwolnić mnie z pracy podczas korzystania z urlopu wypoczynkowego?

Użytkownik anonimowy, 27.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Obecnie przebywam na dwutygodniowym urlopie wypoczynkowym, na który otrzymałem wcześniej zgodę przełożonego. Dzisiaj dowiedziałem się nieoficjalnie, że pracodawca planuje wręczyć mi wypowiedzenie umowy o pracę w trybie natychmiastowym jeszcze w trakcie trwania mojego wypoczynku. Chciałbym wiedzieć, czy takie działanie jest zgodne z prawem pracy. Czy muszę stawić się w zakładzie pracy, jeśli zostałem wezwany do odbioru pisma w trakcie urlopu? Proszę o wyjaśnienie, czy moja nieobecność w firmie stanowi przeszkodę w skutecznym doręczeniu wypowiedzenia.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Pracodawca może wręczyć wypowiedzenie umowy o pracę pracownikowi przebywającemu na urlopie wypoczynkowym. Nieobecność w pracy z powodu urlopu nie stanowi przeszkody dla skutecznego doręczenia pisma, jeśli pracodawca podejmie próbę jego przekazania.

Zgodnie z przepisami prawa pracy, urlop wypoczynkowy nie stanowi ochrony przed wypowiedzeniem umowy o pracę. Pracodawca ma prawo złożyć oświadczenie o rozwiązaniu stosunku pracy w czasie Twojej nieobecności spowodowanej urlopem. Ochrona przed wypowiedzeniem przysługuje jedynie w ściśle określonych sytuacjach, takich jak urlop macierzyński, rodzicielski czy zwolnienie lekarskie, o ile nie upłynął okres uprawniający do rozwiązania umowy bez wypowiedzenia.

Jeśli pracodawca wyśle wypowiedzenie pocztą, pismo uznaje się za skutecznie doręczone w momencie, gdy miałeś realną możliwość zapoznania się z jego treścią, nawet jeśli fizycznie nie odebrałeś przesyłki za pierwszym razem. W przypadku osobistego wręczenia pisma, nie masz obowiązku przerywania urlopu, aby stawić się w zakładzie pracy, jednak odmowa przyjęcia pisma nie sprawi, że wypowiedzenie stanie się nieskuteczne.

Jeżeli otrzymasz wypowiedzenie, pamiętaj o przysługującym Ci prawie do odwołania się do sądu pracy. Masz na to 21 dni od dnia doręczenia pisma wypowiadającego umowę. Jest to termin zawity, co oznacza, że po jego upływie dochodzenie roszczeń przed sądem może być niemożliwe.

Ze względu na to, że sprawa dotyczy rozwiązania stosunku pracy, co może wiązać się z koniecznością analizy konkretnych zapisów umowy oraz okoliczności wręczenia wypowiedzenia, zalecam konsultację z adwokatem lub radcą prawnym. Specjalista pomoże Ci ocenić, czy wypowiedzenie jest uzasadnione i czy dochowano wszystkich wymogów formalnych.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 41 Kodeks pracy
  • art. 264 § 1 Kodeks pracy

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo pracy