Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo pracy

Czy pracodawca może nie wypłacić mi ekwiwalentu za urlop, jeśli nie wykorzystałem go przed odejściem?

Użytkownik anonimowy, 23.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Rozwiązuję umowę o pracę za porozumieniem stron i mam jeszcze kilkanaście dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Pracodawca twierdzi, że skoro odchodzę na własną prośbę, to nie należy mi się za ten czas żadna dodatkowa wypłata. Nie wykorzystałem tych dni, ponieważ przez cały ostatni rok byłem bardzo zajęty bieżącymi projektami. Zastanawiam się, czy w świetle przepisów prawa pracy takie stanowisko jest zgodne z prawem. Chciałbym wiedzieć, czy pracodawca ma obowiązek rozliczyć się ze mną finansowo za te niewykorzystane dni urlopu.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Pracodawca ma obowiązek wypłacić Ci ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop wypoczynkowy w przypadku rozwiązania stosunku pracy. Stanowisko pracodawcy uzależniające wypłatę od trybu rozwiązania umowy jest niezgodne z przepisami prawa pracy.

Zgodnie z przepisami prawa pracy, w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy, pracodawca jest zobowiązany wypłacić pracownikowi ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop wypoczynkowy w całości lub w części. Obowiązek ten powstaje niezależnie od sposobu rozwiązania umowy, w tym również w przypadku porozumienia stron, oraz niezależnie od przyczyn, dla których urlop nie został wcześniej wykorzystany.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 171 § 1 Kodeks pracy

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo pracy