Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo pracy

Czy mogę zrezygnować z urlopu i wziąć za niego ekwiwalent pieniężny?

Użytkownik anonimowy, 05.11.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Pracuję na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i uzbierało mi się ponad 20 dni zaległego urlopu wypoczynkowego. W związku z planowanym remontem mieszkania bardzo przydałyby mi się dodatkowe pieniądze, dlatego wolałbym dalej normalnie pracować i otrzymać wypłatę za te wolne dni. Mój bezpośredni przełożony nie ma nic przeciwko temu, jednak dział kadr poinformował mnie, że prawo zabrania takiej wypłaty, dopóki jestem zatrudniony. Chcę się upewnić, czy pracodawca rzeczywiście nie może wypłacić mi ekwiwalentu na mój wniosek bez rozwiązywania umowy. Czy istnieje jakieś legalne rozwiązanie, które pozwoliłoby mi otrzymać te środki zamiast przymusowego urlopu?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

W trakcie trwania umowy o pracę nie możesz zrezygnować z urlopu wypoczynkowego ani otrzymać za niego ekwiwalentu pieniężnego. Prawo pracy nakazuje wykorzystanie urlopu w naturze, a ekwiwalent przysługuje wyłącznie w razie rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy. Dział kadr przedstawił Ci w tej kwestii prawidłowe i obowiązujące stanowisko prawne.

Dział kadr w Twojej firmie udzielił Ci w pełni prawidłowej informacji. Zgodnie z polskim prawem pracy urlop wypoczynkowy musi zostać wykorzystany w naturze, co oznacza, że pracownik ma obowiązek powstrzymania się od pracy w celu regeneracji sił. Przepisy stanowią wprost, że pracownik nie może zrzec się prawa do urlopu, a wszelkie porozumienia z pracodawcą w tej sprawie byłyby z mocy prawa nieważne.

Wypłata ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy jest dopuszczalna jedynie w ściśle określonym przypadku, to jest w razie rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy. Dopóki Twoja umowa o pracę trwa, pracodawca nie ma żadnej podstawy prawnej do wypłacenia Ci ekwiwalentu, nawet jeśli złożysz w tej sprawie pisemny wniosek, a Twój bezpośredni przełożony wyraża na to zgodę. Wypłacenie takiego świadczenia w trakcie trwania zatrudnienia stanowiłoby naruszenie przepisów prawa pracy i narażało pracodawcę na odpowiedzialność.

Nie istnieje żadne legalne rozwiązanie, które pozwalałoby na zamianę dni urlopowych na gotówkę bez zakończenia umowy. Co więcej, w przypadku zaległego urlopu wypoczynkowego pracodawca ma prawny obowiązek udzielić Ci go najpóźniej do 30 września następnego roku kalendarzowego. Jeżeli pracownik zwleka z wykorzystaniem takich dni, pracodawca może nawet jednostronnie wysłać go na zaległy urlop bez uzyskiwania jego zgody, aby samemu nie narazić się na karę grzywny ze strony Państwowej Inspekcji Pracy.

Jedyną sytuacją, w której pracownik może otrzymać pieniądze za niewykorzystany urlop, jest zakończenie współpracy (na przykład w drodze porozumienia stron lub za wypowiedzeniem). Jeśli jednak zamierzasz kontynuować pracę u obecnego pracodawcy na dotychczasowych warunkach, jedyną możliwością zagospodarowania zaległych dni jest ich faktyczne wybranie w porozumieniu z przełożonym.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 152 § 2 Kodeks pracy
  • art. 168 Kodeks pracy
  • art. 171 § 1 Kodeks pracy

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo pracy