Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo pracy

Czy pracodawca może jednostronnie odwołać mnie z pracy zdalnej do biura?

Użytkownik anonimowy, 24.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Pracuję w trybie hybrydowym na podstawie ustaleń zawartych przy podpisywaniu umowy o pracę. Mój przełożony poinformował mnie, że od przyszłego miesiąca muszę codziennie stawiać się w siedzibie firmy. Nie podano mi konkretnych przyczyn tej zmiany, a moje dotychczasowe obowiązki nie wymagają obecności fizycznej. Chcę wiedzieć, czy pracodawca ma prawo w tak krótkim czasie zmienić zasady mojej pracy bez mojego porozumienia. Zastanawiam się, czy w tej sytuacji przysługują mi jakiekolwiek środki ochrony prawnej.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Pracodawca może wydać polecenie powrotu do pracy stacjonarnej, jeśli praca zdalna została uzgodniona w trakcie zatrudnienia. Wymaga to jednak zachowania odpowiedniej procedury, a w przypadku braku porozumienia stron, pracodawca może być zmuszony do wypowiedzenia zmieniającego warunki pracy.

Zasady wykonywania pracy zdalnej są regulowane przez Kodeks pracy. Jeśli praca zdalna została uzgodniona przy zawieraniu umowy o pracę lub w trakcie zatrudnienia, jej zmiana na tryb stacjonarny wymaga zazwyczaj porozumienia stron. W przypadku braku zgody pracownika, pracodawca może dokonać wypowiedzenia zmieniającego warunki pracy i płacy, co wiąże się z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Wyjątkiem jest sytuacja, w której praca zdalna została wprowadzona na podstawie polecenia pracodawcy w szczególnych okolicznościach, takich jak stan zagrożenia epidemicznego lub siła wyższa, gdzie pracodawca może jednostronnie cofnąć takie polecenie.

Jeśli pracodawca narzuca zmianę trybu pracy bez zachowania procedury wypowiedzenia zmieniającego, może to być uznane za naruszenie warunków umowy. W takiej sytuacji masz prawo do złożenia wyjaśnień u pracodawcy lub zwrócenia się do Państwowej Inspekcji Pracy. Pamiętaj, że w przypadku otrzymania wypowiedzenia zmieniającego, przysługuje Ci prawo do odwołania się do sądu pracy w terminie 21 dni od dnia doręczenia pisma.

To jest ogólna informacja prawna, a nie porada. Każda sprawa zależy od treści Twojej umowy o pracę oraz sposobu, w jaki praca zdalna została w niej zapisana. Jeśli pracodawca wywiera na Tobie presję lub sprawa jest skomplikowana, zalecam konsultację z adwokatem lub radcą prawnym, aby przeanalizować dokumentację Twojego zatrudnienia.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 67(19) i nast. Kodeks pracy
  • art. 42 Kodeks pracy

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo pracy