Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: rozwody i prawo rodzinne

W jaki sposób mogę uchylić się od uznania ojcostwa dziecka, które nie jest moje?

Użytkownik anonimowy, 01.11.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Po kilku miesiącach od narodzin dziecka dowiedziałem się, że nie jestem jego biologicznym ojcem, mimo że złożyłem oświadczenie o uznaniu ojcostwa w urzędzie stanu cywilnego. Dziecko obecnie ma pół roku i obawiam się konsekwencji prawnych związanych z dalszym trwaniem tego stanu. Chciałbym wiedzieć, czy w mojej sytuacji jest jeszcze szansa na podważenie tego faktu przed sądem. Słyszałem, że istnieją ograniczenia czasowe na złożenie stosownego powództwa. Bardzo proszę o wskazówkę, jakie kroki powinienem podjąć, aby prawnie uregulować tę kwestię.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Możesz wystąpić do sądu z powództwem o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa. Masz na to sześć miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się, że dziecko od Ciebie nie pochodzi.

W polskim prawie uznanie ojcostwa jest czynnością prawną, którą można podważyć wyłącznie na drodze sądowej. Jeśli dowiedziałeś się, że nie jesteś biologicznym ojcem dziecka, przysługuje Ci prawo do wytoczenia powództwa o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa. Jest to sprawa, którą rozstrzyga sąd rejonowy właściwy dla miejsca zamieszkania pozwanego, czyli zazwyczaj dziecka.

Musisz pamiętać o bardzo ważnym terminie, który wynosi sześć miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się, że dziecko od Ciebie nie pochodzi. Jest to termin zawity, co oznacza, że po jego upływie prawo do wytoczenia powództwa wygasa i nie będziesz mógł już skutecznie podważyć uznania ojcostwa. Ze względu na to, że termin ten jest krótki i nieprzywracalny, należy działać niezwłocznie.

W toku postępowania sądowego kluczowym dowodem jest zazwyczaj badanie genetyczne, które pozwala jednoznacznie ustalić pokrewieństwo. Sąd ocenia całokształt materiału dowodowego, aby wydać wyrok w sprawie. Pamiętaj, że niniejsza informacja nie stanowi porady prawnej, a sprawa dotycząca ustalenia ojcostwa ma charakter złożony i wiąże się z trwałymi skutkami prawnymi dla Ciebie oraz dziecka.

Jeśli masz wątpliwości co do obliczenia terminu lub sposobu przygotowania pozwu, zalecam niezwłoczną konsultację z adwokatem lub radcą prawnym. Specjalista pomoże Ci ocenić szanse powodzenia w Twojej konkretnej sytuacji oraz wesprze w przygotowaniu niezbędnej dokumentacji procesowej.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 78 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
  • art. 79 Kodeks rodzinny i opiekuńczy

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: rozwody i prawo rodzinne