Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: rozwody i prawo rodzinne

Jak ustalić miejsce zamieszkania dziecka po rozstaniu z partnerem bez ślubu?

Użytkownik anonimowy, 03.11.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Rozstałam się z partnerem trzy miesiące temu, nie mieliśmy ślubu, a oboje mamy pełną władzę rodzicielską nad naszą 5-letnią córką. Córka od urodzenia mieszka ze mną, ale były partner coraz częściej odgraża się, że po kolejnym weekendzie nie odda mi dziecka i zatrzyma je w swoim mieszkaniu. Chcę formalnie uregulować tę kwestię przed sądem, aby mieć pewność i spokój o przyszłość małej. Do jakiego sądu powinnam skierować taki wniosek i ile wynosi opłata sądowa w tej sprawie?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

W celu formalnego ustalenia miejsca pobytu córki powinnaś złożyć do sądu rejonowego wniosek o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy Tobie. Opłata sądowa od takiego wniosku jest stała i wynosi 100 zł. Sprawę rozpoznaje wydział rodzinny i nieletnich sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka.

Aby prawnie uregulować kwestię pobytu córki, powinnaś złożyć wniosek o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka każdorazowo przy matce. Pismo to składa się do sądu rejonowego, a dokładnie do wydziału rodzinnego i nieletnich. Właściwy miejscowo jest sąd, w którego okręgu dziecko ma miejsce zamieszkania lub aktualnego pobytu.

Opłata sądowa od wniosku o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka wynosi 100 zł. Opłatę tę możesz uiścić przelewem na rachunek bankowy właściwego sądu, w znakach opłaty sądowej lub w kasie sądu, załączając potwierdzenie do składanego pisma. We wniosku należy oznaczyć uczestnika postępowania, czyli ojca dziecka, wskazać dane córki oraz przedstawić uzasadnienie opisujące dotychczasową opiekę i sytuację rodzinną.

Ponieważ były partner grozi zatrzymaniem dziecka, bardzo ważnym krokiem jest zawarcie we wniosku żądania udzielenia zabezpieczenia na czas trwania postępowania. Sąd może wydać postanowienie o zabezpieczeniu jeszcze przed ostatecznym rozstrzygnięciem sprawy, ustalając tymczasowo, że córka mieszka z Tobą. Taki wniosek o zabezpieczenie zawarty w piśmie wszczynającym postępowanie nie podlega dodatkowej opłacie sądowej.

W toku sprawy sąd będzie kierował się przede wszystkim dobrem dziecka. Zbada warunki mieszkaniowe, dotychczasową więź z każdym z rodziców oraz to, kto faktycznie sprawował bieżącą pieczę. Często zlecany jest również wywiad kuratora sądowego lub opinia opiniodawczego zespołu sądowych specjalistów.

Jeśli obawiasz się natychmiastowych działań ze strony partnera lub sprawa stanie się sporna, warto rozważyć także jednoczesne uregulowanie kontaktów ojca z dzieckiem oraz kwestii alimentów. W przypadku nasilającego się konfliktu dobrze jest skonsultować się z adwokatem lub radcą prawnym, który pomoże właściwie sformułować wnioski dowodowe.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 26 § 2 Kodeks cywilny
  • art. 97 § 2 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
  • art. 569 § 1 Kodeks postępowania cywilnego
  • art. 23 pkt 1 Ustawa o kosztach sądowych w sprawach cywilnych

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: rozwody i prawo rodzinne