Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: kredyty frankowe

Czy muszę płacić za doręczenie pozwu przez komornika w sprawie kredytu frankowego?

Użytkownik anonimowy, 26.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Zdecydowałem się na złożenie pozwu przeciwko bankowi i zastanawiam się nad kosztami sądowymi. Wiem, że muszę opłacić wpis sądowy, ale słyszałem też o konieczności opłacenia doręczenia pozwu przez komornika. Czy jest to zawsze obowiązkowy wydatek, jeśli bank ma swoją siedzibę w Polsce? Chcę wiedzieć, czy sąd zawsze wymaga takiej formy doręczenia w sprawach konsumenckich dotyczących kredytów. Jeśli sprawa jest skomplikowana, rozważ kontakt z profesjonalnym pełnomocnikiem, aby uniknąć błędów formalnych przy składaniu dokumentów.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

W standardowych sprawach przeciwko bankom z siedzibą w Polsce doręczenie pozwu odbywa się za pośrednictwem poczty przez sąd, a nie przez komornika. Koszt doręczenia przez komornika pojawia się jedynie w wyjątkowych sytuacjach, gdy sąd nie może doręczyć pisma w zwykłym trybie.

W typowym procesie cywilnym przeciwko bankowi, który posiada siedzibę na terenie Polski, sąd doręcza pozew stronie pozwanej za pośrednictwem operatora pocztowego. Jest to standardowa procedura, której koszty są pokrywane z opłaty sądowej uiszczanej przez powoda przy wnoszeniu pozwu. Nie musisz samodzielnie zlecać doręczenia komornikowi, jeśli sąd nie wydał w tej sprawie odrębnego postanowienia.

Sytuacja, w której sąd może zobowiązać powoda do doręczenia pozwu za pośrednictwem komornika, występuje wtedy, gdy mimo podjętych prób doręczenia przez pocztę, nie udało się skutecznie doręczyć pisma stronie pozwanej. Wówczas sąd może wydać postanowienie nakładające na powoda obowiązek złożenia wniosku o doręczenie pisma przez komornika w terminie dwóch miesięcy. Niewykonanie tego obowiązku w terminie może skutkować zawieszeniem postępowania, a po upływie kolejnych trzech miesięcy, umorzeniem sprawy.

Jeśli otrzymałeś od sądu wezwanie do doręczenia pozwu przez komornika, oznacza to, że standardowe próby doręczenia zakończyły się niepowodzeniem. W takim przypadku musisz złożyć wniosek do komornika sądowego o dokonanie doręczenia, za co pobierana jest opłata zgodnie z przepisami o kosztach komorniczych. Pamiętaj, że jest to procedura wyjątkowa i nie dotyczy każdego pozwu.

Ze względu na skomplikowany charakter spraw dotyczących kredytów frankowych oraz ryzyko związane z niedopełnieniem wymogów formalnych, zalecam konsultację z adwokatem lub radcą prawnym. Specjalista pomoże Ci ocenić sytuację procesową i sprawdzić, czy wezwanie sądu jest zasadne oraz jak prawidłowo przeprowadzić procedurę doręczenia, aby uniknąć negatywnych skutków dla Twojej sprawy.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 139(1) § 1 Kodeks postępowania cywilnego
  • art. 177 § 1 pkt 6 Kodeks postępowania cywilnego

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: kredyty frankowe