Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: rodo i dane osobowe

Czy bank ma prawo odmówić mi wglądu w nagranie z kamer monitoringu?

Użytkownik anonimowy, 27.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Ostatnio doszło do nieprzyjemnego incydentu w oddziale banku, w którym byłem obsługiwany. Złożyłem wniosek do placówki o udostępnienie mi nagrania z kamer monitoringu z tego konkretnego dnia. Bank poinformował mnie jednak, że nie może spełnić mojej prośby, zasłaniając się ochroną prywatności innych osób obecnych w pomieszczeniu. Chciałbym wiedzieć, czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do wglądu w moje dane wizerunkowe. Zastanawiam się, czy istnieją jakieś prawne możliwości uzyskania kopii takiego nagrania w celach dowodowych.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Masz prawo do uzyskania kopii swoich danych osobowych przetwarzanych przez bank, jednak nie oznacza to automatycznego prawa do otrzymania nagrania wideo. Bank musi chronić prywatność innych osób widocznych na nagraniu, co często prowadzi do odmowy wydania pełnego pliku.

Zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych, masz prawo dostępu do swoich danych, co obejmuje możliwość uzyskania kopii danych podlegających przetwarzaniu. Jednakże prawo to nie może naruszać praw i wolności innych osób. W przypadku nagrań z monitoringu, na których widnieją również inni klienci lub pracownicy banku, udostępnienie pełnego nagrania wymagałoby skomplikowanej obróbki technicznej w celu zanonimizowania wizerunków osób trzecich, co często jest dla administratora danych nadmiernym utrudnieniem.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 15 ust. 3 RODO
  • art. 15 ust. 4 RODO

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: rodo i dane osobowe