Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo medyczne

Kiedy przedawnia się odszkodowanie za zakażenie żółtaczką typu C w szpitalu?

Użytkownik anonimowy, 22.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Pół roku temu zdiagnozowano u mnie wirusowe zapalenie wątroby typu C, chociaż nie miałem w ostatnich latach żadnych ryzykownych sytuacji. Jedyny zabieg chirurgiczny połączony z przetoczeniem krwi przeszedłem w szpitalu osiem lat temu i lekarze wskazują, że wirus mógł rozwijać się bezobjawowo przez ten cały czas. Chciałbym wystąpić przeciwko placówce o zadośćuczynienie oraz zwrot kosztów terapii, które wynoszą już kilkanaście tysięcy złotych. Obawiam się jednak, że minęło zbyt wiele lat od samej operacji i moje roszczenia uległy przedawnieniu. Od którego momentu dokładnie biegnie termin na pozwanie szpitala przy tak późno wykrytym zakażeniu?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Twoje roszczenia najprawdopodobniej nie są przedawnione, ponieważ w przypadku szkody na osobie termin przedawnienia wynosi trzy lata od momentu powzięcia wiedzy o szkodzie oraz o podmiocie za nią odpowiedzialnym. Sam upływ ośmiu lat od zabiegu operacyjnego nie zamyka drogi sądowej, jeżeli o zakażeniu dowiedziałeś się dopiero pół roku temu.

W polskim prawie przedawnienie roszczeń o naprawienie szkody na osobie (w tym zakażenia wirusem podczas leczenia szpitalnego) podlega szczególnym regułom. Zgodnie z art. 442[1] § 3 Kodeksu cywilnego, przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem trzech lat od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Kluczowy jest zatem moment, w którym uzyskałeś diagnozę oraz powziąłeś uzasadnione podejrzenie, która placówka medyczna odpowiada za zakażenie.

W sprawach dotyczących uszczerbku na zdrowiu wyłączono ogólny, bezwzględny limit dziesięciu lat liczony od daty samego zdarzenia. Oznacza to, że upływ ośmiu lat od operacji i transfuzji krwi nie pozbawia Cię prawa do dochodzenia roszczeń. Skoro diagnozę postawiono pół roku temu, Twój trzyletni termin na wytoczenie powództwa dopiero biegnie i skończy się za około dwa i pół roku.

Dodatkowo, jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku (na przykład z przestępstwa narażenia na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu przez personel medyczny), zgodnie z art. 442[1] § 2 Kodeksu cywilnego roszczenie ulega przedawnieniu z upływem dwudziestu lat od dnia popełnienia przestępstwa, bez względu na moment wykrycia zakażenia.

Największym wyzwaniem w Twojej sprawie będzie udowodnienie związku przyczynowego pomiędzy pobytem w szpitalu a zakażeniem. W procesach dotyczących zakażeń szpitalnych sądy opierają się na tzw. dowodzie prima facie (wystarczy wykazanie wysokiego prawdopodobieństwa, że źródłem wirusa był szpital, przy jednoczesnym wykluczeniu innych dróg zakażenia). Wymaga to jednak zabezpieczenia pełnej dokumentacji medycznej z operacji oraz przeprowadzenia dowodu z opinii biegłych sądowych do spraw chorób zakaźnych.

Z uwagi na wysoki stopień skomplikowania dowodowego procesów medycznych oraz znaczne kwoty, o które zamierzasz walczyć, zaleca się skonsultowanie sprawy z adwokatem lub radcą prawnym. Profesjonalny pełnomocnik pomoże ocenić szanse powodzenia pozwu, prawidłowo sformułować żądania oraz zabezpieczyć dokumentację ze szpitala.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 442[1] § 3 Kodeks cywilny
  • art. 442[1] § 2 Kodeks cywilny
  • art. 445 § 1 Kodeks cywilny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo medyczne