Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo medyczne

Czy szpital może pobrać opłatę za pierwsze wydanie dokumentacji medycznej?

Użytkownik anonimowy, 31.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Leczyłem się w szpitalu przez dwa tygodnie i po zakończeniu hospitalizacji złożyłem wniosek o wydanie kserokopii całej historii choroby. W rejestracji poinformowano mnie, że muszę zapłacić 50 groszy za każdą stronę, co przy kilkudziesięciu kartach daje łącznie ponad 40 zł. To mój pierwszy wniosek o udostępnienie tych dokumentów i nigdy wcześniej ich nie pobierałem. Czy placówka medyczna ma prawo żądać ode mnie zapłaty za pierwsze udostępnienie dokumentacji?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Szpital nie ma prawa pobierać opłaty za udostępnienie dokumentacji medycznej, jeśli składasz taki wniosek po raz pierwszy w danym zakresie. Zgodnie z polskim prawem pierwsze sporządzenie kopii, odpisu, wyciągu lub wydruku historii choroby jest dla pacjenta całkowicie bezpłatne. Żądanie zapłaty w tej sytuacji narusza prawa pacjenta.

Szpital nie ma prawa żądać od Ciebie opłaty za udostępnienie dokumentacji medycznej, jeżeli wnioskujesz o nią po raz pierwszy w danym zakresie. Polskie przepisy gwarantują pacjentom prawo do bezpłatnego otrzymania pierwszej kopii, odpisu, wyciągu lub wydruku dokumentacji medycznej dotyczącej ich leczenia.

Zasada ta wynika wprost z ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych nie pobiera opłaty, gdy dokumentacja jest udostępniana pacjentowi albo jego przedstawicielowi ustawowemu po raz pierwszy w żądanym zakresie. Oznacza to, że za pierwszy komplet kserokopii historii choroby z danego pobytu w szpitalu nie musisz płacić ani grosza, niezależnie od liczby stron.

Placówka medyczna może ustalić i pobierać opłaty dopiero wtedy, gdy złożysz wniosek o ponowne wydanie tych samych dokumentów, które już wcześniej bezpłatnie otrzymałeś. Nawet w takim przypadku maksymalna wysokość opłaty za jedną stronę kopii lub wydruku jest ściśle ograniczona ustawowo i powiązana z wysokością przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce krajowej, co wyklucza dowolność personelu placówki.

W obecnej sytuacji powinieneś poinformować pracowników rejestracji lub dyrekcję szpitala, że jest to Twój pierwszy wniosek o udostępnienie tej dokumentacji, a żądanie zapłaty narusza art. 28 ust. 2a ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. Warto złożyć wniosek w formie pisemnej, powołując się na ten przepis i prosząc o pisemne uzasadnienie w razie ewentualnej odmowy bezpłatnego wydania kart.

Jeżeli placówka nadal będzie bezprawnie domagać się zapłaty lub odmówi wydania dokumentów, możesz złożyć skargę do Rzecznika Praw Pacjenta. Rzecznik może wszcząć postępowanie wyjaśniające w sprawie naruszenia zbiorowych lub indywidualnych praw pacjenta i nakazać szpitalowi zaniechanie takich praktyk.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 28 ust. 2a pkt 1 Ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta
  • art. 26 ust. 1 Ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo medyczne