Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo karne

Jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy po oszustwie internetowym na portalu ogłoszeniowym?

Użytkownik anonimowy, 23.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Kupiłem przedmiot od osoby prywatnej w serwisie ogłoszeniowym i przelałem jej kwotę dwustu złotych. Sprzedający po otrzymaniu pieniędzy przestał odbierać telefony i nie wysłał przesyłki. Złożyłem zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa na komisariacie policji. Chciałbym wiedzieć, czy w takiej sytuacji sąd może orzec obowiązek naprawienia szkody przez sprawcę. Zastanawiam się, czy muszę składać oddzielny pozew cywilny, aby odzyskać wpłaconą gotówkę.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

W przypadku skazania sprawcy oszustwa sąd może orzec obowiązek naprawienia szkody, co pozwala na odzyskanie pieniędzy bez konieczności wytaczania osobnego powództwa cywilnego. Jeśli jednak postępowanie karne zostanie umorzone lub nie doprowadzi do zaspokojenia roszczeń, pozostaje droga cywilna.

Jeśli złożyłeś zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, sprawa toczy się w trybie karnym. W toku tego postępowania możesz złożyć wniosek o orzeczenie przez sąd obowiązku naprawienia szkody w całości albo w części. Jest to rozwiązanie korzystne, ponieważ pozwala na uzyskanie tytułu wykonawczego w ramach procesu karnego, co ułatwia późniejszą egzekucję komorniczą.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 46 § 1 Kodeks karny
  • art. 286 § 1 Kodeks karny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo karne