Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo karne

Czy mogę odmówić składania zeznań na policji, jeśli sprawa dotyczy mojego partnera?

Użytkownik anonimowy, 30.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Dostałam wezwanie na przesłuchanie w charakterze świadka w sprawie kradzieży, o którą podejrzewany jest mój partner. Mieszkamy razem bez ślubu od czterech lat i prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe. Bardzo boję się tej wizyty na komendzie i nie chcę w żaden sposób swoimi słowami mu zaszkodzić. Czy jako partnerka w nieformalnym związku mam prawo odmówić zeznań przed policjantem?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Jako osoba pozostająca z podejrzanym we wspólnym pożyciu masz prawo odmówić składania zeznań. Pamiętaj jednak, że masz bezwzględny obowiązek stawić się na wezwanie policji i dopiero podczas przesłuchania złożyć stosowne oświadczenie.

Tak, przepisy polskiego prawa karnego przyznają prawo do odmowy składania zeznań osobom najbliższym dla podejrzanego lub oskarżonego. Za osobę najbliższą uznaje się między innymi osobę pozostającą we wspólnym pożyciu. Wspólne mieszkanie od czterech lat oraz prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego sprawia, że spełniasz kryteria bycia osobą najbliższą w rozumieniu prawa karnego, mimo braku sformalizowanego związku małżeńskiego.

Prawo do całkowitej odmowy zeznań przysługuje wtedy, gdy Twojemu partnerowi postawiono już formalnie zarzuty, a więc posiada on status podejrzanego. Jeżeli sprawa jest jeszcze na etapie wstępnym i toczy się wyłącznie w sprawie (nikt nie usłyszał jeszcze zarzutów), zastosowanie ma przepis pozwalający świadkowi na uchylenie się od odpowiedzi na konkretne pytanie, jeśli odpowiedź mogłaby narazić osobę najbliższą na odpowiedzialność karną. W takiej sytuacji możesz także wnioskować o zwolnienie ze złożenia zeznań z uwagi na szczególnie bliski stosunek osobisty.

Musisz pamiętać o bezwzględnym obowiązku stawiennictwa. Fakt, że przysługuje Ci prawo do odmowy zeznań, nie daje prawa do zignorowania wezwania. Masz prawny obowiązek stawić się w wyznaczonym dniu i godzinie na komisariacie policji. Nieusprawiedliwiona nieobecność może skutkować nałożeniem kary pieniężnej, a nawet przymusowym doprowadzeniem przez funkcjonariuszy.

Podczas czynności przesłuchania policjant ma obowiązek pouczyć Cię o Twoich prawach i zapytać o stopień pokrewieństwa lub relację łączącą Cię z osobą, której dotyczy postępowanie. W tym momencie powinnaś poinformować funkcjonariusza, że pozostajesz z partnerem we wspólnym pożyciu i oświadczyć do protokołu, że korzystasz z przysługującego Ci prawa do odmowy składania zeznań. Od tej chwili policjant nie może zadawać Ci pytań dotyczących okoliczności sprawy.

Jeśli obawiasz się wizyty na policji lub nie masz pewności, czy Twojemu partnerowi przedstawiono już zarzuty, warto skonsultować swoją sytuację z adwokatem lub radcą prawnym. Prawnik może nie tylko wyjaśnić Twoje uprawnienia, ale także uczestniczyć w przesłuchaniu w charakterze Twojego pełnomocnika.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 182 § 1 Kodeks postępowania karnego
  • art. 183 § 1 Kodeks postępowania karnego
  • art. 115 § 11 Kodeks karny
  • art. 177 § 1 Kodeks postępowania karnego

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo karne