Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo administracyjne

Czy muszę się zameldować w mieszkaniu, w którym przebywam czasowo przez kilka miesięcy?

Użytkownik anonimowy, 26.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Wynajmuję obecnie mieszkanie w innym mieście niż moje miejsce stałego zamieszkania. Planuję mieszkać w tym lokalu przez sześć miesięcy ze względu na charakter wykonywanej pracy. Właściciel twierdzi, że nie muszę dopełniać żadnych formalności w urzędzie gminy. Zastanawiam się, czy w świetle przepisów o ewidencji ludności mam obowiązek zgłoszenia pobytu czasowego. Chciałbym wiedzieć, czy brak takiego zgłoszenia wiąże się z jakimikolwiek negatywnymi konsekwencjami dla mnie.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Zgodnie z przepisami masz obowiązek zameldowania się na pobyt czasowy, jeśli przebywasz w danym miejscu dłużej niż trzy miesiące. Niedopełnienie tego obowiązku może skutkować nałożeniem kary grzywny.

W świetle przepisów o ewidencji ludności, pobyt czasowy to przebywanie poza miejscem stałego pobytu w innej miejscowości z zamiarem stałego pobytu przez okres dłuższy niż trzy miesiące. Jeśli planujesz mieszkać w wynajmowanym lokalu przez sześć miesięcy, powstaje po Twojej stronie obowiązek zameldowania się na pobyt czasowy najpóźniej w trzydziestym dniu od dnia przybycia do tego miejsca.

Zgłoszenia pobytu czasowego dokonuje się w urzędzie gminy właściwym dla miejsca, w którym przebywasz. Możesz to zrobić osobiście w urzędzie lub przez internet, korzystając z odpowiedniej usługi elektronicznej. Do zameldowania wymagane jest przedstawienie dokumentu potwierdzającego tytuł prawny do lokalu, na przykład umowy najmu, oraz potwierdzenie tego faktu przez właściciela lub inną osobę posiadającą tytuł prawny do mieszkania.

Brak dopełnienia obowiązku meldunkowego jest wykroczeniem, za które grozi kara grzywny. Warto pamiętać, że zameldowanie służy jedynie celom ewidencyjnym i nie wiąże się z nabyciem przez Ciebie jakichkolwiek praw do lokalu, w którym mieszkasz. Zgoda właściciela na zameldowanie jest niezbędna, dlatego warto uregulować tę kwestię w umowie najmu lub w drodze porozumienia.

Jeśli masz wątpliwości co do swojej sytuacji lub właściciel odmawia współpracy, warto skonsultować się z prawnikiem, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień prawnych. Pamiętaj, że niniejsza informacja ma charakter ogólny i nie stanowi porady prawnej w Twojej indywidualnej sprawie.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 24 ust. 1 Ustawa o ewidencji ludności
  • art. 25 ust. 1 Ustawa o ewidencji ludności
  • art. 28 ust. 1 Ustawa o ewidencji ludności

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo administracyjne