Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: odszkodowania

Ile czasu mam na zgłoszenie roszczenia o odszkodowanie za zalanie mieszkania przez sąsiada?

Użytkownik anonimowy, 22.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Dwa lata temu sąsiad z mieszkania powyżej zalał mój lokal, co spowodowało poważne zniszczenia sufitu oraz podłogi. Wtedy ustnie ustaliliśmy, że naprawi szkodę samodzielnie, jednak do dzisiaj tego nie zrobił i przestał odbierać telefony. Koszt remontu wyceniam na około pięć tysięcy złotych. Zastanawiam się, czy w świetle przepisów o przedawnieniu nadal mogę skutecznie domagać się od niego zapłaty. Nie posiadam żadnej pisemnej umowy ani ugody w tej sprawie.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym przedawnia się co do zasady z upływem trzech lat od dnia, w którym dowiedziałeś się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. W Twojej sytuacji termin ten prawdopodobnie jeszcze nie upłynął, co pozwala na podjęcie kroków prawnych.

Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego, roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym przedawnia się z upływem trzech lat od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się albo przy zachowaniu należytej staranności mógł się dowiedzieć o szkodzie oraz o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Skoro zalanie miało miejsce dwa lata temu, termin ten wciąż biegnie, co oznacza, że możesz dochodzić swoich praw.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 442(1) § 1 Kodeks cywilny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: odszkodowania